Tapetul constituie un element ds intalnit in propunerile de design interior. Tapetul a aparut inca din Antichitate, cel mai concludent exemplu fiind vechile tesaturi chinezesti din vremea dinastiei Tang si cele egiptene din perioada copta. In Europa, primele tapete au aparut In spatiul german al secolului al XII-lea sub denumirea de “halberstadt”. Ulterior, acest mestesug s-a extins si In atelierele din Arras, Bruxelles, Lille, Valenciennes, pentru ca In secolele XV-XVI zone franceze ca Fointainbleau, Aubusson, Beauvais, Gobelin sa devina faimoase pentru tapiseriile lor. Manufactura din Gobelin a fost creata de Ludovic al XVI-lea si a dat chiar numele unui tip de tapet, datorita tehnicii unice folosite acolo. Aceasta a fost perioada In care tapetele s-au laicizat, prezentând, fata de vechile scene religioase, imagini pastorale sau scene din viata regilor. Mestesugul tapiseriei si-a pierdut din popularitate In secolul al XIX-lea, Insa tendintele decorative ale secolului XX au readus tapetul… pe tapet.
Tapetul, desi este folosit in decorarea peretilor de sute de ani, nu a fost niciodata mai prezent in interioarele moderne precum in ultimii ani. Noile modalitati de fabricare si materialele inovative utilizate acum la crearea tapetului ii confera acestuia o durata de viata foarte mare si se aplica usor pe diferite suporturi. Mai mult decat atat, acest finisaj care a cucerit interioarele palatelor in epocile trecute a devenit astazi accesibil pentru oricine, rezista chiar si 25 de ani, nealterindu-si culoarea si aspectul. In plus, locuinta decorata cu tapet poarta amprenta unei note personale si schimba in totalitate aspectul camerei reusind sa creeze ideea de spatiu, inaltime sau latime. Pentru un plus de personalitate, designerii isi lasa amprenta in amenajarile interioare folosind fototapetul.
Covorul este unul dintre puținele elemente de decor cu care poți să jonglezi pentru a schimba aspectul unei încăperi sau pentru a-i conferi un plus de confort. Poți să te joci cu dimensiunea, forma, culorile sau cu modul în care îl așezi pe pardoseală. Pe lângă asta, o încăpere în care pui un covor va avea câteva avantaje semnificative, comparativ cu una în care ai doar parchet, de exemplu. Livingul e cea mai importantă încăpere a unei case, iar experții spun că, în acest caz, covorul poate deveni elementul de forță, în jurul cărora poți „broda” restul elementelor de decor.
© 2023 Toate drepturile sunt rezervate.