Blog

“Omul este precum umbra, daca ii lipseste lumina piere”

“Omul este precum umbra, daca ii lipseste lumina piere”

De cele mai multe ori, diferenta dintre monotonie si arta este data de corpurile de iluminat. Alese corespunzator, corpurile de iluminat completeaza stiluri, creeaza si personalizeaza ambiente, imbunatatesc aspecte, ofera o oarecare dispozitie, pun in valoare culori si texturi.

In tabloul general al unui design de interior, gasirea unor corpuri de iluminat potrivite este o actiune la fel de importanta ca si alegerea culorilor, pieselor de mobilier si altor decoratiuni.

Stilurile in care se incadreaza designul corpurilor de iluminat pot fi diverse, fie ca vorbim de un stil clasic, contemporan, modern, rustic sau glamour este important ca alegerea sa o facem in asa fel incat corpurile sa se adapteze la stilul de decorare al incaperii. Spre exemplu, pentru stilul clasic sunt recomandate candelabrele, de la cele simple, din inox sau fier forjat, la cele mai sofisticate; pentru un stil modern, se aleg corpuri de iluminat în care sa predomine culorile tari - orange, rosu, verde, chiar si negru, combinaţia inox cu sticla fiind una ideala.

De asemenea, locul in care le amplasam este foate important atat pentru designul interiorului cat si pentru atmosfera pe care o va crea respectivul corp. Acel corp de iluminat care da lumina generala, cel de pe tavan, nu trebuie asezat pur si simplu in mijlocul tavanului, el poate fi amplasat si in alte colturi ale locuintei, in functie de aranjament.

Tips-uri:

Pentru hol, puteti renunta la mitul aplicei clasice de perete prin alegerea unei lampi de podea clasica sau cu una intr-o forma futurista, in functie de designul general.

Pentru bucatarii se recomanda iluminare generala dar si functionala, neaparat alba in zonele de lucru prin pendule fixe sau reglabile, precum si plafoniere.

In dining recomandam corpuri suspendate deasupra mesei pentru a crea o lumina placuta, si un cadru mai intim.

Pentru living recomandam corpuri de iluminat care sa scoata in evidenta volumele, culorile si formele prin functionalitate, originalitate si armonie.

Dormitorul are nevoie de o lumina generala difuza, provenind de la un lampadar cu abajur pentru camerele inalte sau de la o plafoniera pentru camerele mai putin inalte. Sa nu uitam totusi de aplicele pentru pereti care pot fi montate deasupra patului si a caror intensitate ar trebui sa fie reglabila.

In baie, sursele de iluminat trebuie trebuie sa fie fixate si directionate astfel incat iluminatul sa fie eficient si uniform.

In orice incapere, senzatia de marire sau micsorare poate aparea atunci cand contrastele difera in functie de intensitatea surselor suplimentare in raport cu sursa generala. Cand se doreste o atmosfera intima, atunci colturile incaperii trebuiesc luminate cu ajutorul unor surse de lumina amplasate pe podea.

Anul acesta, in tendinte sunt formele contemporane, moderne, formele sinusoase, inspirate din natura, din forme umane, dar mai ales led-urile care sunt ecologice si au consum mic de energie. Paleta de culori recomandata este una vasta de la gri si alb pentru candelabre si lampi la culori tari pentru veioze de décor sau, lampi cu abajur folosite pentru un design modern.

Un alt aspect important este asortarea corpurilor de iluminat. Mobilierul da 50% din culoarea camerei si este indicat, sa combini corpurile de iluminat cu obiectele din casa care nu predomina cromatic, adica cu perdelele sau jaluzelele ce acopera geamurile si parchetul.

Indiferent de tipul iluminatului, ambiental, decorativ sau pentru destinatii specifice, acesta trebuie sa combine lumina naturala cu surse artificiale pentru a crea efectul, confortul si spectacolol dorit.